Varkens omgekomen bij brand in Bakkeveen

Bakkeveen - Gepubliceerd: woensdag 15 december 2010

Bij een brand in een stal aan het Mandefjild in Bakkeveen, zijn woensdagmorgen rond de 200 varkens omgekomen. De brand, die rond kwart over acht werd gemeld, werd bestreden door de brandweerkorpsen van Haulerwijk en Ureterp.

Door de snelle inzet van de brandweer was het vuur in de stal, waar ongeveer 800 varkens stonden, was snel onder controle. Een kleine 200 varkens hebben de brand en de daarbij vrijkomende rook niet overleeft.
Door de brand was de electriciteit, en daarmee de ventilatie, uitgevallen wat tot gevolg had dat de temperatuur in de stal hoog op liep. De overlevende varkens dreigden hierdoor alsnog te stikken. Deze varkens zijn door het brandweerkorps van Ureterp met behulp van de veehouder naar een andere stal overgebracht. Rond 12 uur konden de brandweerlieden van Ureterp als laatste weer terug naar de kazerne.

Bij de brand is nog een kleine hoeveelheid asbest vrij gekomen. De varkens die de brand hebben overleefd worden mogelijk afgemaakt omdat zij asbest binnengekregen hebben.


Foto's: Tino Broekstra